A Magyar Festészet Napja Sárospatakon

5559-a-magyar-festeszet-napja-oktober-18A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként – Bráda Tibor, Zsol­nai Gábor, Bayer Ilona, Szent­györ­gyi József, Fabók Gyula – 2002-ben jött létre. Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepén a kezdeményezők szándéka szerint fel kell hívni a figyelmet a magyar kortárs festészet alkotásaira és alkotóira. Az október 18-án tartott ünnep mára már országos akcióvá terebélyesedett.

A Sárospataki Képtár és a Művelődés Háza és Könyvtára is bekapcsolódott az országos rendezvénysorozatba.

Október 17-én a Művelődés Házában az Árpád Vezér Gimnázium és a Református Kollégium tanulói közös képzőművészeti akcióban vettek rész. A következő napon 18-án délután pedig a kisiskolások közös festését szervezték meg a Képtárban.

Az nyilvános akciókat az egész hét folyamán rendhagyó művészettörténet órák egészítették ki a két Gimnáziumban. Itt a Képtár gyűjteményében található egy-egy műalkotáshoz kapcsolódóan hallgathattak előadásokat a tanulók.

Köszönet az akcióban részvevő pedagógusoknak és művészeknek: Molnár Irénnek. Jaskó Batrixnek, Stark Istvánnak és Kövesdi Tibornak.

További képek a rendhagyó művészettörténet órákról itt >>> és itt >>>, a képzőművészeti akcióról itt >>> a gyermekek közös festéséről itt >>>

 

 

Feltöltő

Fel