A Patakhő felkészült a fűtési szezonra

Lesz fűtés! – Nyugtat meg mindenkit a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője Gulybán László. Az interneten megjelent minden, a fűtés mizériával kapcsolatos híresztelés alaptalan. Sárospatak város hőellátását semmi sem veszélyezteti.

Az internetes híroldalakon futótűzként terjedt a hír, lesz-e fűtés Sárospatakon. Ennek köszönhetően nem véletlen, hogy a város lakosai is összesúgtak, mi lesz velük télen, mi lesz a céggel és egyáltalán honnan lesz fűtés. Többen még a Patakhő irodájába is félve mentek be, első kérdésük az volt „na akkor most mi lesz?”. A városvezetés és a Patakhő Kft. ügyvezetője mindenkit megnyugtat, a fűtéssel minden rendben. Volt, van és lesz is!

De hogy mi is történt és hogy miért is kaphatott szárnyra egy ilyen pletyka? Azt a Népszabadság online híroldala korrektül összefoglalta. Az alábbi sorokat tőlük idézzük.

„A Sárospatak távhőellátását végző, önkormányzati tulajdonú Patakhő Kft. nem ismeri el a Titán Faktor Zrt. által követelt összeg jogosságát, így a cég által a Patakhő ellen benyújtott felszámolási kérelem megszüntetését kéri a bíróságtól – tájékoztatta lapunkat a város polgármesteri hivatalán keresztül Gulybán László ügyvezető.

A felszámolási kezdeményezést 70 millió forint tartozás meg nem fizetésével indokolta a követeléskezeléssel foglalkozó Titán Faktor Zrt. A cég közleménye szerint 2011-ben a Patakhő Kft. 51 millió forinttal tartozott a Synergy Kft.-nek. Ezt ma már kamatokkal együtt a Titán Faktor szeretné a Patakhőből kipasszírozni.

A követeléskezelő fenyegető hangulatú levelében emlékeztet arra, hogy egy felszámolás veszélyeztetné egész Sárospatak távhőellátását. Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy felszámolás esetén a Patakhőnek azonnal vissza kellene fizetnie a Raiffeisen Bank felé kötvényként fennálló ötszázmilliós tartozást, ami, mivel erre a távhőcég önmagában nem lenne képes, az a készfizető kezességet vállaló tulajdonos, vagyis az önkormányzat kötelezettségévé válna.

A Titán Faktor Zrt. által megnevezett tartozás fiktív elméleten alapszik – fogalmazott Gulybán László. Az E-Star, Sárospatak és a Patakhő 2012-ben elszámoltak egymással, így a követelés valódisága “egyértelműen megkérdőjelezhető”. (A város 2012-ben vásárolta ki az E-Start a cégből, amely akkoriban számos más önkormányzattal is hasonló hevességű és végkimenetelű távhőszolgáltatási vitákat folytatott.)

A Patakhő anyagi helyzete stabil, tehát nem az a gond, hogy nincs pénz a követelés kifizetésére, hanem az, hogy nem ismerik el annak jogosságát – fejtette ki lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere. Meglátása szerint két éve a felek minden tekintetben elszámoltak egymással. Az E-Star tulajdonában lévő távfűtő berendezéseket pedig az ötszázmilliós Raiffeisen-hitel segítségével vásárolta meg a Patakhő.

Bár nem tartják elképzelhetőnek, hogy a bíróság a Titán Faktornak adjon igazat, ha mégis így történne, azt azonnal megfellebbeznék – tette hozzá. A város távhőellátása ugyanakkor semmi szín alatt nem foroghat veszélyben – szögezte le. Megerősítette, hogy csalás gyanújával feljelentést fontolgatnak a ma már Enefinek hívott E-Star ellen.”

Az idézett szöveg forrása: www.nol.hu

Gulybán László továbbá azt is elmondta, az enyhe ősz ellenére a távhőszolgáltatás és hőszolgáltatás próbaüzeme megtörtént, műszaki állapota megfelelő. A lakosság és intézmények szolgáltatása tökéletesen működik és működni fog. Felkészültünk a “legzordabb” télre is.

Feltöltő

Fel