Népmese Hete Sárospatakon

Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

Nagy örömmel csatlakoztunk még 2005-ben a Magyar Olvasástársaság kezdeményezéséhez, miszerint Benedek Elek születésnapja – szeptember 30. – a Népmese Napja legyen. Úgy gondoltuk, egy nap nagyon kevés arra, hogy „minden gyermek kapjon egy mesét a tarisznyájába”, ezért kibővítettük egy hetes programmá, melynek a Mese Hete címet adtuk. Így működik immár 9. éve a Mese Hete a könyvtárban szeptember végén – nyilatkozta Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros…
foglalkozások témájának kiválasztása az idén a boszorkányokra esett, aminek a gyerekek nagyon örültek. A játékos ismeretszerző barangolást Benedek Elek: A vasorrú bába című meséjének nyomán tettük meg. A gyermekkönyvtári játék kapcsán nem titkolt célunk is valóra vált, a könyvtár iránti érdeklődés felkeltése a gyerekekben.

Programunk sikerét a gyermekek lelkesedése, jókedve, csillogó tekintete, a pedagógusok pozitív visszajelzése igazolta. A mesehallgatást, a mese megszerettetését már egészen kicsi korban el kell kezdeni, mert gazdagítja a gyermekek képzeletét, érzelemvilágát, szókincsét, befolyásolja gondolkodásukat és pozitívan hat személyiségfejlődésükre. Sajnos a gyerekek többsége nem szeret, vagy a tömegkommunikáció betörése miatt nincs ideje könyvet olvasni. A szülőkre, a pedagógusokra és ránk gyermekkönyvtárosokra hárul az a feladat, hogy a mesét közelebb vigyük a lelkükhöz és rámutassunk a benne rejlő csodákra.

További fotók >>>

 

Feltöltő

Fel