Megjelent Hajdu Imre Száz éves történetek című könyve

14okt_hajdu_imre

Hajdú Imre

Megjelent Hajdu Imre Száz éves történetek című könyve, mely már a nyolcadik kötet, amit a szerző neve alatt jegyeznek. Az Újbástya Rendezvénycentrumban mutatták be a Sárospatakról szóló történeteket tartalmazó könyvet, melyet Dr. Hörcsik Richárd és Dr. Tamás Edit történészek ajánlottak a jelenlévők figyelmébe. A könyv nem hétköznapi, a bemutatón megtudtuk, hogy műfaját tekintve történelmi dokumentumregény…
„Mindig örülök annak, amikor Sárospatak történetéről könyvet írnak. Ez a város megérdemli, hogy feltárják a múltját. Sajnos még nem adatott meg számunkra, hogy egy átfogó monográfia készüljön Patakról, épp ezért bír nagy jelentőséggel az, ha valaki foglalkozik a város múltjával.
Hajud Imre egy nagyon érdekes műfajt választott, egy történelmi dokumentumregényt. Munkáján látszik, hogy történelmi vénával él a szerző, hiszen jegyzeteket használt, olyan forrásokat, amik minden kutató számára megbecsülendők.

Ugyanakkor egy sajátos típust választott, visszavarázsol bennünket a 100 évvel ezelőtti Sárospatakra. Rendkívül megnyerő és olvasmányos a stílusa. A kötet felkelti az érdeklődést, elsősorban talán a fiatalokban, hogy foglalkozzanak Patak történetével, az idősebbek pedig a könyv által nosztalgiázhatnak kicsit.
Annak külön örülök, hogy ez a könyv a városról, a város polgárairól és azoknak mindennapjairól szól. Remélem, lesz folytatása!” – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd.

dr. Tamás Edit

dr. Tamás Edit

14okt_dr_horcsik_richard

Dr. Hörcsik Richard

Dr. Tamás Edit csak dicsérni tudta a kötetet.
„Maximálisan elismerem a könyv történelmiségét. A források feldolgozottsága és beépülése a kötetbe teljesen megfelelő. Egy korszakot idéz fel számunkra. Véleményem szerint a kötet a 100 évvel ezelőtti Sárospatakot nagyon jó bemutatja egy újszerű írásmódban, egy történelmi dokumentarista kötetben. Olvasmányos és letehetetlen, az olvasó figyelmét is igényli. Nagyszerű alkotás, mindenkinek csak ajánlani tudom! Úgy gondolom, a szerző egyik legjobb kötete.” – mondtaDr. Tamás Edit.

Hajdu Imre egy (ma már nem élő) valós személy, Páger Artúr segítségével vezeti végig az olvasót több, mint 190 oldalon, és mutatja be a korabeli Sárospatakot. A könyvben szó esik az akkori utak, járdák és középületek állapotáról, a kisvasút és a villany kiépítéséről is, de azt is megtudhatják az olvasók, honnan ered, a mára már szerencsére kevéssé tapasztalható Újhely-Patak ellentét. Hajdu Imre elmondta, több éven át gyűjtötte a forrásanyagokat és kutatott információk után. Egyértelműen kijelenthetjük, megérte! A könyvben rengeteg régi fénykép és újságcikk található, amelyek tökéletesen kiegészítik és alátámasztják a leírtakat.

A források feldolgozása során szerettem bele az anyagba. Régi újságokat, leveleket olvasgattam, és mint levéltáros, elkezdtem kijegyzetelgetni az érdekesebb cikkeket, majd nem csak azokat, hanem az összeset, amelyek Sárospatakról szólt. Így, szép lassan ívódott belém ennek a jó pár évnek a története. Nagyon szerettem ezt a könyvet írni, bár mikor még csak a forrásfeldolgozásnál jártam nem tudtam hogy szerkezetileg és tartalmilag hogy fogom összeállítani, de aztán megszállt az ihlet és megszületett.

A történetírás közben személyes jó barátommá vált Páger Artúr. Ő volt Sárospatak akkori főbírája. Vele, az ő segítségével sétálunk végig Sárospatak városán.
Műfajilag érdekes a könyv, történelmi dokumentumregény. Azt mondják olvasmányos, ajánlom mindenkinek, olvassák el, nem fogják tudni letenni!” – mondtaHajdu Imre.

Aros János polgármester így köszönti az olvasókat a könyv elején:
„Amikor Sárospatak város Önkormányzata három éve úgy döntött, hogy felkutatja, rendezi és feldolgozza a város 20. századi történetének írott forrásait, majd könyvsorozat formájában megjelenteti, valami ilyesmire gondoltunk.”

Míg Mislai Attila, aki a könyvet lektorálta, így ír a kötet hátoldalán:
„Voltaképp a város hangját halljuk, amint önmagáról mesél önmagának, megteremti íróját, hogy könyvé lehessen, ami a városi lét lényegének, a mítoszteremtő szeretetnek, a történeti hűségnek, az ironikus reflexiónak természetes érlelő közege. Nem egyszerűen a város életéről szóló mű tehát, hanem maga a város élete a legnemesebb értelemben. A könyv a város, a város a könyv által elevenedik meg. Ami annyit tesz: Sárospatak él.”

Hajdu Imre Szentimrei Mihály és a valaha volt sárospatakiak emlékezetének ajánlja könyvét. A Száz éves történetek az Újbástya Rendezvénycentrumban vásárolhatóak meg.
További fotók >>>

 

Feltöltő

Fel