Átadták a térfigyelő kamerarendszert Sárospatakon

14szept_kamerarendszer2Hivatalosan is megkezdte működését a térfigyelő rendszer Sárospatak belvárosában – jelentette be sajtótájékoztató keretében Aros János polgármester. Még ez év elején döntött arról Sárospatak Város Önkormányzata, hogy a közbiztonság erősítése érdekében ilyen jellegű fejlesztést hajt végre. A rendszernek elsősorban bűnmegelőző feladatot szán a város. A településre ugyanis nem jellemző, hogy kirívó esetek zavarnák meg a nyugalmat…

Közbiztonság szempontjából az utóbbi idők legfontosabb beruházását hajtottuk most végre annak a képviselő-testületi döntésnek köszönhetően, amely az idei évi költségvetésben közel 7 és fél millió forintot különített el erre a célra. Megtörtént a közbeszerzés, kiválasztottuk azt a nyertes pályázót, aki a legszínvonalasabb és legjobb ajánlatot tette. Ennek köszönhetően egy olyan rendszert sikerült kiépíteni, amely az országban is még egyedülálló, hiszen a legmodernebb térfigyelő kamerákat helyeztük ki a város főbb pontjain.

Innentől kezdve reményeim szerint – az így is – megfelelő közbiztonság még tovább javulhat. Hiszen azokat a lehetséges gócpontokat, ahol a mi rendeleteink szerinte például a közterületen való alkoholos ital fogyasztása tilos, ezeket most mind látjuk a kameráknak köszönhetően.

Kilenc darab kamera került elhelyezésre a hét legfontosabb helyre. Ezt a rendszert úgy készítettük, hogy a későbbiekben bővíthető legyen. Szándékunkban áll a további fejlesztés. A Vízikaputól kezdve a Hild téren keresztül a Makovecz térig és egészen az Iskolakertig, a fő utca, a Kossuth utca, tehát mind azok a területek, ahol még előfordulhatnak közbiztonságot zavaró tényezők most minden tekintetben megfigyelt területek lesznek. Szerettük volna azt a lehetőséget is kizárni, hogy Sárospatakra más területről bejövő bűnelkövetők érkezzenek, tehát ez a rendszer arra is alkalmas, hogy ezeket kiszűrjük.” – mondta Aros János.

A kamerák HD felbontású képet adnak, adott tárgyra tökéletesen lehet velük közelíteni, vandálbiztos kivitelűek és az éjszakai üzemmód sem jelent gondot a felismerhetőség szempontjából, hiszen a kamerákban intelligens infrareflektor van. Ez azt jelenti, hogy ha messze néz a kamera akkor azokat a területeket világítja be, ha pedig a közeli részeket pásztázza, akkor azok láthatóak kitűnő minőségben. Sötétben ennek főként a Vízikapunál van jelentősége, ahol nincs közvilágítás.

„Számos helyszínt bejártunk az előkészítési fázisban a vállalkozóval. Azt mondhatom, hogy talán nincs a városban olyan pont, ahol ne jártunk volna. Legfőbb cél az volt, hogy a bűnmegelőzés szempontjából fontos területeket, illetve azokat a városrészeket próbáljuk meg ezzel a kamerarendszerrel ellátni, ahol a város akár építészeti értékei, egyéb vagyonelemei vannak, vagy ahol jellemzőek voltak korábban ezek a bűnelkövetések. Tehát a legfőbb cél a bűnmegelőzés és a vagyonvédelem volt.” – nyilatkozta Cziráki Zsolt, a Műszaki és Kommunális Iroda vezetője.

A város önkormányzata az adatbiztonságra is kiemelt hangsúlyt fektetett. A várostáblánál illetve több helyütt is jelzik, hogy a belvárosban térfigyelő kamera működik. A rögzített felvételeket pedig csak a törvényben megfelelően kezelhetik és csak az arra jogosultak tekinthetik meg.

„A közterület felügyelőkkel egyeztetve lettek a különböző jogszabályi hátterek. A kamerarendszer a jogszabályoknak megfelelően működik. Megemlítésre méltó, hogy a rendszer nyolc napig őrzi meg a felvételeket, azután automatikusan törlődnek. Kivétel ez alól az olyan eset, amikor valamilyen eljárás indul, ez esetben 30 napig rögzítik a felvételeket.

sértettek is kérhetik a felvételek 30 napos tárolását, például egy autó feltörése, vagy bármilyen, közterületen elkövetett bűncselekmény esetén.

Jelenleg a rendszer átviteli közege rádiós úton történik. Ezt a hálózatot a későbbiekben korlátlanul lehet bővíteni. Feltörés ellen biztosítottak, titkosított csatornán működik az átvitel így illetéktelen személyek ehhez nem férhetnek hozzá.” – mondta Kaposi Gábor, a kivitelező cég ügyvezetője.

További fotók >>>

Feltöltő

Fel