A sárospataki Bazilika felújítása, a negyedik ütem végén

A CBC HUSK 1101/1.3.1 számú EU-s pályázat keretében, a sárospataki Bazilika tavasz óta tartó felújítási munkálatai terv szerint haladnakElkészült a torony festése, a toronysisak, valamint a templomtető-héjazat déli oldalának rézborítása. A kőrestaurátorok kijavították az időjárásnak különösen kitett kőkeretek és támfalak sérüléseit…
A legjelentősebb változás, hogy 180 centiméterrel megemelték és sátortetővel látták el a déli oratóriumot; ahol a »turisztikai attrakció« részét képező elemek kerülnek elhelyezésre. A kétszázharminc éves orgona teljes felújítása, eredeti tervek szerinti kiegészítése-bővítése is jól halad. Bráda Tibor festőművész tervei alapján elkészült és beépítésre került az oratórium színes ólomüveg ablaka.

Az oratórium csúcsára felkerült a Rácz Gábor által készített tűzzománc díszítésű kereszt, valamint a megújult oratórium-tető homlokzatára díszítéseként felszerelték a szintén általa készített csillagdíszeket is. Felállványozták a Bazilika keleti és északi oldalát, és ezen az oldalon elkezdődött a régi héjazat bontása, a kőrestaurálás és a kőműves munka. Ezek mellett a közeljövő legnagyobb feladata, a Bazilika közvetlen környezetének megújítása lesz.

Feltöltő

Fel