Elkezdődött a munka a Józseffalvi Mesterségek Házán

Megkezdődtek a józseffalvai településrészen annak a régi, hagyományos sváb háznak a felújítási munkálatai, melynek a teljes beruházást követően tájház, múzeum és közösségi tér szerepet szán a Józseffalváért Egyesület. – tudtuk meg Szvitankó Tamástól, a terület önkormányzati képviselőjétől. A munkálatok összességében közel 50 millió forintból valósulnak meg. Az Egyesület szándékai szerint a teljes kivitelezés rövid időn belül befejeződhet, így jövőre Józseffalva Napját már itt szeretnék ünnepelni a még itt élő közösség tagjaival és leszármazottaikkal közösen…
Az elmúlt hónapokban békés csend honolt Sárospatakon a Szent József utcán. Az elmúlt hétvégétől azonban felújítási munkálatok tartják izgalomban az ott élőket. Megkezdődött ugyanis az 58. szám alatt található régi épület felújítása. Ez a ház még őrzi az ide, 1785-ben betelepült sváb családok életének hagyományait, jegyeit. Éppen ezért az itt élő leszármazottak úgy döntöttek, hogy most már felújításra szorul. Ezt szem előtt tartva a Józseffalváért Egyesület már a korábbikban megvásárolta ezt a területet, most pedig egy pályázatnak köszönhetően meg is valósíthatja azt az álmot, mely szerint egy hagyományőrző, ám korszerű épületben és környezetben szeretnék ezt a kis közösséget továbbra is egyben tartani.

Végre elkezdődött a munka és ez az egyik legfontosabb dolog, hiszen jól tudjuk, hogy egy pályázat elnyerését követően a törvényi előírások betartása, a közbeszerzések lebonyolítása, az bizony sok időt vesz igénybe. A közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, az Egyesület a szerződés megkötötte, és elkezdődhetett a munka, amely rendkívül izgalmas. És hogy miért? Mert négy hónap maradt a feladat elvégzésére. Megnyugtató viszont látni, hogy a nyertes kivitelező bízik abban, hogy el lehet végezni ennyi idő alatt is a munkát. A minőségi munka végeredménye pedig a Mesterségek Háza lesz, vagy ahogy sokan nevezik Emlékház, ami az utolsó pillanatban még megmenti Józseffalva értékeit.

Véleményem szerint, az itt élő közösségnek biztosítani fogja az emberöltőkön át hagyományozott értékeket. A legfontosabb cél, hogy az utókornak, a fiatalabb korosztálynak is megmutassa ezeket, valamint a már majdnem veszni látszottakat összegyűjti és megmenti az Egyesület munkájának köszönhetően.

Az Emlékház miután kész lesz, egy hagyományos sváb beosztású ház lesz, így nyílván a különböző lakóházi részekben, tehát a szoba, pitvar stb. hagyományos tárgyakkal lesznek berendezve, amelyeket itt őrzünk már évtizedek vagy évszázadok óta. Ez a hely ad majd lehetőséget arra, hogy ezeket a tárgyakat úgy helyezhessük el, ahogy azok akkoriban voltak.
Régi dokumentumokat, fotókat is biztonságban el lehet helyezni majd itt, amelyek akár a kutatók számára is hasznosak lehetnek, ha idejönnek.
És ugye a mesterségek, hiszen ez a program címe, a Mesterségek Háza. Azokat a szakmákat szeretnénk itt bemutatni, amelyeket gyerekkorunktól láttunk, amelyeket régebben műveltek az emberek és már kihalóban vannak. Ezeknek a tárgyi, eszmei részét is itt szeretnénk majd elhelyezni, hogy megmutathassuk a gyerekeinknek, unokáinknak, hogy valamikor az emberek munkájához és életkörülményeihez ezek a mesterségek hozzájárultak.” – mondta Kis-Tóth Lajos, az Egyesület elnöke.

A beruházásnak köszönhetően teljesen megújul az épület, az udvar. Múzeum, kiállítóterem, közösségi tér és hagyományőrző momentumok is szerepelnek a pályázatban megvalósítandó célok között. A hagyományőrzés és az értékmentés mellett az egyesület nem titkolt célja az is, hogy ezt a településrészt is aktívan bekapcsolja a turisztikai életbe illetve, hogy új színfoltként tovább színesítse a város életét, a maga sváb hagyományaival és jegyeivel.

„Sárospatak fejlődésének és jövőjének kulcskérdése a turizmus. Bármi ilyen jellegű fejlesztés ami elkészül és látnivalókkal záródik, turisztikai célpontként használható, és ez rendkívül fontos.

Nekem, mint a terület képviselőjének az a célom, hogy a turista forgalom, a turisták útvonala ne érjen véget a Rákóczi-várnál. A Mesterségek Házától mindössze 150 méterre van Hisz egy csodálatos sétány a Bodrog-parton. A turisták elől szinte el van dugva az a Thököly utcai pincesor, ami ugyanolyan pincéket rejt magában mint a Rákóczi-vár alatti pincék, tehát ezen a sétányon tovább hozva a turistákat ez lehetne a végcél, a Mesterségek Háza. Itt egy igazi svábszalonnát, kolbászt, svábos ételeket megkóstolva egy pohár bor mellett leülve véget érhet az a túra amelyet Sárospatakra terveztek.” – nyilatkozta Szvitankó Tamás, önkormányzati képviselő.

A Józseffalváért Egyesület tervei szorosan illeszkednek Sárospatak Város Önkormányzatának turisztikai fejlesztési programjaiba.

„A Józseffalváért Egyesület az egyik legfiatalabb ugyanakkor a legaktívabb civil szervezet amely megpróbálja a sváb őseik hagyományait ápolni. Évente rendszeresen összejönnek. A tavalyi ilyen összejövetel alkalmával döntöttünk arról, hogy a város vezetősége támogatni fogja azt az elképzelésüket, hogy azokat a hagyományokat, azokat az örökségeket, amelyeket megtartottak, gondoznak, azokat betudják mutatni a nagyközönség számára is.

A Mesterségek Házának kialakításával ezt a környéket is szeretnénk bekapcsolni a turisztikai látványosságok sorába, hiszen itt a vár mellett ezzel kibővülne a lehetőségek tára. Ha azok a terveink is elkészülnek amelyekre vonatkozóan már nyertes pályázataink vannak, akkor egy újabb színes foltja, egy turisztikai attrakciója lehet a városnak Józseffalva.

A vendégeket is elszoktam hozni erre a környékre, mert ez az utca ahol még őrzik a hagyományokat, az egyik legszebb utcája városunknak, gyönyörű szép gondozott kertekkel és házak előtt lévő közterülettel. Az a munka amit elkezdtek itt a Józseffalváért Egyesület dolgozói úgy gondolom, hogy támogatandó és követendő, hiszen egy olyan közösséget építenek újra, amelyre nagyon nagy szükség van városunkban.” – mondta Aros János.

A beruházás munkálatai az éven befejeződnek.

Feltöltő

Fel